Monday, 23 April 2012

Total Equilibrio~

Assalam n hi readers...

Awal tahun ni saya ada menyertai a few groups at facebook yg mmg aktif dalam membincangkan isu berkaitan kucen ni la.. Seronok n happy sangat sbb dapat berkongsi minat. Lepas tu masing2 post gambar kucing masing2 (termasuklah saya) and certainly kucing merka tu semuanya cantikss belaka..(kdg2 rasa mcm rendah diri sket..hiks)..

Banyaklah yg bincangkan..Di antara yang selalu jadi bahan perbincangan ialah ttg kesihatan kucing (Opkos lahkan..) Yang paling menarik perhatian saya ialah ttg bulu kucing yg gugur.. Saya pun dan dan tu teringat bulu furkids yang gugur dgn meriah banyaknya (even it's fluffy, but still gugur a lot).. So di antara suggestion yg saya baca ialah beri furkids omega 3 and 6. Hmmm tang mana pulak saya nak cari omega 3 n 6 tu?

Dijadikan cerita, satu hari, masa nak kasi furkids makan malam, saya terperasan makanan furkids mmg sangat2 kering. Then esoknya lepas incik boss balik kerja, kami pun pergilah mencari makanan kucing. Dua faveret pet shop kami pergi. Kedua-duanya takde Science Plan. Jadi kami sepakat ke seberang n terus ke Tesco Extra sbb di sana ada satu pet shop (tmpt kami beli tower cage furkids). Sampai di sana, hampa juga sbb Science Plan tak dijual di situ. Tetapi tuan pet shop sarankan kami beli satu jenama cat food iaitu Total Equilibrio.

Total Equilibrio ~ Haa...sape penah tengok angkat tangan???
 Total Equilibrio ialah super premium cat food dan ianya mengandungi pelbagai khasiat seperti omega 3 n 6 (uikss takyah dok pening cari dh). Selain dr itu Total Equilibrio juga membantu menjaga gigi furkids(tatar), ada bahan anti-oxidants(awet muda uollss), dan mengandungi Yucca (fugsinya membuat poo n pee furkids tidak berbau).

Mcm best kan??
Menurut tuan pet shop lagi, brand ni datang dr Brazil. Katanya (kata dia lahkan..?) kebanyakan pemenang2 kucing cantikss di luar negara bagi kucing dorang makan ni. Wahh..teruja kan?? Harga mcm mana? Ni yang tak sangka sekali, harganya lebih murah dari Science Plan. Harga untuk 10.1kg ialah RM140. Sebenarnya harga asal RM152. Sbb beli banyak maka dia bagi less. Sebagai tambahan kami beli lagi 2 kg. (Sbb sudah pasti sangat nanti nak dkt2 hujung bulan sure dah kena topup balik..)

Ministerio Da Agricultura ~ Tuan kedai kasi RM140..

Hmmmm skrg saya nak kasi testimonial pulak..hehehe. Lepas 2 minggu kami kasi furkids makan Total Equilibrio, kami puas hatilah dengan keadaan result. 1st poo n pee mereka memang TAK BERBAU! Sungguh tuan2 puan2.. Lansung x bau. Bulu? hmmm rasanya kurang sikit gugur tp apapun terlalu awal nak confirmkan.. takpelah..apa2 nanti i update kay...

Theeee....lega dh hati dapat update pasal cat food baru ni..Harap2 cat food ni berbaloi2 untuk di cuba.. Moga furkids suka dan bertambah sihat, ceria dan manja..Amin...

Btw, nak  lebih detail pasal ingredients cat food ni, sila gugel sendiri ye..hehehe

Byeeee

10 comments:

  1. anak bulus munya najis memang la sgt x berbau,,,PROVEN,,,

    tp bab bulu gugur tuh,,,byk gak,,

    ReplyDelete
  2. sy pn bru jer dapatkan cat food yang sama di tesco extra seberang prai kemarin...esk nk try bg kitten sy mkn..hrap2 dia suke ler..

    ReplyDelete
  3. Sbnrnya (dr bacaan n pengalaman sendiri) kucing ada musim di mana bulunya gugur n bulunya gebus.. Mungkin boleh tgk post sy ttg salin bulu.
    Maria, harap2 kucing bertambah sihat n gebuss cantik ya..

    ReplyDelete
  4. zarif.. awak beli 10.1kg kitten rm140 kat mana? bley share tak? skrg my anak2 bulus consume eq kitten.. :)

    ReplyDelete
  5. @chie

    Chie, 1st of all, furkids saya gunal adult eq (persian). Awal 2013 kalau x silap lepas raya cina, harga eq dh naik.. Harga utk 10.1kg bg eq persian skrg ialah RM180...tp setakat yg sy jumpa harga inilah yg paling murah..harga kedai lain ada yg sampai RM250++..

    ReplyDelete
  6. Saya beli eq utk dog /puppy utk beri pada kucing gebu saya yg 10 ekor tu. Beli di butterworth. Dekat raja uda. Rm240 for 25kg. My cat love dog food. Ingredient sama aje. Jauh lebih murah sebab the manufacturer produce banyak2.

    ReplyDelete
  7. Raja uda kat mana boleh tahu alamat tak

    ReplyDelete
  8. As sallam..bleh tahu nak beli kat mana tak eq yg 10 kg or 25 kg nie kat penang?

    ReplyDelete
  9. Salam, saya ada 2 ekor kucing parsi semi flat. masa usia 4 bulan, saya kasi makan royal canin kitten, 3 bulan kemudian saya kasi makan royal canin adult. sejak dari tu saya perasan bulunya mudah gugur. kemungkinan juga di sebabkan penggunaan shampoo kutu yang kerap. kemudian saya henti bagi makan royal canin dan bagi makan happy cat jenis lamb. alhamdulillah, warna bulunya mula menyerlah tetapi kecian dekat ginger dan itey sebab mereka tak makan sangat makanan tu. bayangkan 2 kilo ambik masa dekat 1 bulan setengah nak habiskan. kemudian saya bertukar ke equilibrio.. perghh, 2 kilo tak sampai 3 minggu habis. ni nak cari yang 15kg, dulu kadang-kadang saya blenderkan ikan rebus dan ayam rebus, kemudian masak dengan agar-agar, kasi mereka makan satu senduk sehari.. berselera makan.

    ReplyDelete
  10. Salam... Saya x jupe total equilibrio.. cuma ade equilibrio (without total at the front) adakah ini yg sama?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...